Buk Dvoják

 

Kraj: Středočeský 

 

Okres: Příbram

 

GPS souřadnice: 49.5653014N, 13.7729169E

 

Buk Dvoják naleznete zde: https://mapy.cz/s/femalegute

Dnes vám štěknu o buku Dvojáku, který najdete v hlubokých lesích chráněné krajinné oblasti Brdy. Vím, byl jsem tu nedávno, ale tentokrát mne k němu tlapky zanesly při hledání jižního pólu Rožmitálska.

Tlapkal jsem hlubokým lesem nádhernou přírodou chráněné krajinné oblasti Brdy. Tlapky mne nesly zpevněnou lesní cestou a já si užíval každý krok, který jsem udělal. Tlapkal jsem rychlostí, tlapka tlapku mine a nikam jsem nespěchal. Užíval jsem si chvíli tady a teď a prohlížel si okolí. Les, kterým jsem tlapkal, byl tak hustý, že prohlédnout jej nešlo. Po levé tlapce jsem měl spoustu rozčepýřených stromků, po tlapce levé spoustu mladých jehličnatých stromků.

Tlapkalo se mi, jedna radost. Protlapkal jsem zatáčkou, když v tom, najednou, zničehonic, fouknul vítr a začalo chumelit. Zpěv ptáčků, který mne dosud doprovázel na mé cestě za poznáním, utichl. Puňťovy paprsky, které mi občas zahřály kožíšek, byly tatam. Netrvalo dlouho a nebylo vidět na krok. Vítr foukal, padal sníh a já měl co dělat, abych se držel na cestě po boku člobrdice.

Jak dlouho jsem tlapkal, netuším. Moc daleko jsem však nedotlapkal. Najednou, zničehonic, chumelenice skončila a na obloze se objevil můj kamarád Puňťa. Ten kamarád, kterého mám tak moc rád. Ten kamarád, kterého už jsem ani nevyhlížel. Ale byl tu. Objevil se v tu pravou chvíli.

Samou radostí že se ke mne Puňťa na mé toulce připojil, jsem si poposkočil. Tlapky se daly do pohybu a já svištěl s větrem o závod kupředu a zase zpátky k člobrdici. Svištěl jsem po lesní cestě v hustém lese a měl obrovskou radost.

Ptáčci se opět rozezpívali, vítr byl tatam a sněhové vločky pomalu tály. Opět bylo jaro. Já jsem svištěl s radostí v kožíšku a těšil se z každé chvíle, kterou jsem mohl trávit v tomto krásném lese. Svištěl jsem kupředu a najednou jsem zmerčil cestu, kterou tak dobře znám. Měkoučkou lesní cestu, jen mrňousek přede mnou. Tlapky se daly do pohybu ještě rychlejšího než rychlého a já svištěl kupředu, přímo za famfrňákem. Prosvištěl jsem kolem několika smrčků, prosvištěl jsem mírnou zatáčkou. Udělal jsem několik dlouhých skoků, když se les rozestoupil a přímo přede mnou, v celé své kráse, stál buk Dvoják. Buk, který dávno přišel o korunu, ale i přesto hrdě stojí na svém místě a vítá každého, kdo k němu zavítá.

Měl jsem takovou radost, že i po dlouhé zimě je stále na svém místě, že jsem neodolal a několikrát jsem jej obsvištěl. Tedy, obsvištěl. Svištěl jsem kolem buku, svištěl jsem pod bukem. Svištěl jsem kolem buku, prohlížel si ho ze všech stran a byl jsem k nezastavení. Svištěl jsem s větrem o závod, radostně si vrtěl chvostem a byl jsem moc rád, že jsem opět tu, na tomto krásném místě.

Užíval jsem si buk Dvoják, užíval jsem si zpěv ptáčků. Užíval jsem si vůni lesa. Užíval jsem si chvíli tady a teď. Byl jsem na místě, které se jen tak nevidí. Byl jsem na místě, které vybízí k zastavení a nabrání sil. Byl jsem na místě, které dodává tolik energie. Byl jsem na místě, na kterém je ták krásně, že by byla škoda se jej minout.

Chystáte se na dovolenou do Brd a přemýšlíte nad ubytováním jen co by pro kostičku doběhl od chráněné krajinné oblasti Brdy? V tom případě vám doporučím ubytovat se v hotelu Pod Kokšínem. Kromě ubytování v krásném prostředí s milým personálem si můžete zkusit zahrát golf, vydat se do Brd kam je to jen pár kroků, nebo se můžete vydat na výlet do okolních obcí, kde jsou k vidění chaloupky, které se jen tak nevidí.

 

Tip na ubytování

 

Až se v mých stopách kamarádi vydáte a budete hledat ubytování, vřele vám doporučím hotel Pod Kokšínem. Hotel se nachází na samotném okraji CHKO Brdy, odkud je to jen co by pro kostičku dosvištěl do pohádkové přírody.