Kaple na Třemšíně

 

Kraj: Středočeský 

 

Okres: Příbram

 

GPS souřadnice: 49.5654169N, 13.7779336E

 

Kapličku naleznete zde: https://mapy.cz/s/jemugafebu  

Dnes vás zavedu ke kapli na Třemšíně, o které jsem štěkl ve své nové knize S tuláčky cestou necestou.

Svištěl jsem z mírného kopečka. Vrchol Třemšín jsem měl za chvostem, stejně jako turistický přístřešek. Do kroku mi krásně pěli kamarádi ptáčci, na obloze se honil můj kamarád Puňťa s kamarády Mračouny a já nevěděl, zda si mám užívat krásného dne nebo se mám bát, že pořádně zmoknu.

Svištěl jsem vysokou trávou, která mne šimrala na bříšku, ve stínu vysokých jehličnanů. Co chvilku jsem svištěl z kopečka, co chvilku jsem svištěl do kopečka zpátky k člobrdici. Nejednou jsem svištěl vysokou trávou do lesa po mé pravé tlapce, nejednou jsem svištěl doleva, do stínu mladých jehličnanů. Svištěl jsem všude, kam mne tlapky nesly, když v tom, najednou, přímo přede mnou, vyrostl vysoký strom. A pod stromem, tam se ukrývalo stavení, ke kterému jsem měl namířeno.

Jen co jsem stavení ve stínu vysokého stromu zmerčil, kopnul jsem do vrtule a s radostí mne vlastní, svištěl jsem z mírného kopečka do svého cíle. Svištěl jsem radostněji než radostně. Na kebuli mi plápolala ušadla, chvost se vrtěl radostí a tlapky místo rychlých ladných kroků hopsaly skok za skokem.

Cesta ke stavení mi utekla ani nevím jak. Než jsem se nadál, už jsem hopsal kolem stromu. Od stromu jsem skočil jen několik málo dlouhých skoků a byl jsem na místě krásnějším než krásném. Byl jsem na místě, jako z pohádky. Byl jsem ve stínu vysokého stromu, jen mrňousek od kapličky, na místě, kde se natáčela pohádka Lotrando a Zubejda.

Očíhnul jsem kapličku, přečetl jsem si vzkazy na stromě. Nechal jsem se zvěčnit a než se člobrdice zmohla na slovo, už jsem tlapkal úzkou lesní cestou z mírného kopečka na místo, kde ještě nedávno stával hluboký les. Tlapkal jsem pomalu, se smíšenými pocity v kožíšku. Tlapka míjela tlapku, když jsem dotlapkal k místnímu přístřešku.

Dotlapkal jsem do míst, kde je místo hlubokého lesa výhled do dálky daleké. Byl jsem na místě, odkud je vidět na Metelský rybník, Mladý Smolivec i na vrchol Štědrý, o kterém jsem vám toho už tolik naštěkal. Byl jsem na místě, které se za poslední roky tolik změnilo, ale i přesto se na něj rád vracím.

Knihu S Tuláčky cestou necestou si můžete pořídit zde: https://www.bookla.cz/eshop/zbozi/10000422

 

Tip na ubytování

 

Až se v mých stopách kamarádi vydáte a budete hledat ubytování, vřele vám doporučím hotel Pod Kokšínem. Hotel se nachází na samotném okraji CHKO Brdy, odkud je to jen co by pro kostičku dosvištěl do pohádkové přírody.