Kazatelna

Kraj: Středočeský 

 

Okres: Příbram

 

GPS souřadnice: 49.6925119N, 13.9431706E

 

Vyhlídkové místo naleznete zde:  https://mapy.cz/s/kohelepaco 

Dnes vás zavedu na Kazatelnu, vyhlídkové místo, odkud má jeden Příbram a její okolí jako na tlapce. Ale nebojte se kamarádi, kázat vám rozhodně nebudu. Jen vám představím místo, které je v chráněné krajinné oblasti Brdy jedním z hojně navštěvovaných míst – tedy alespoň podle slov člobrdů. Já jsem tu totiž nikdy nepotkal ani živáčka. Ale kámošů ptáčků, těch tu bývá. Ovšem jen v létě a kdo ví, snad i na jaře. Ale na podzim by tu jeden ptáčka pohledal.

Den byl jako stvořený k pořádné prochajdě a nebyl bych to já, abych toho nevyužil. Jen co jsem zmerčil kámoše Puňťu na obloze, skočil jsem do Toyoťáka a v mžiku jsem byl v mých oblíbených Brdech. Toulal jsem se lesními cestami i pěšinkami, až jsem se ocitl v hlubokém lese hrajícím všemi barvami podzimu a tlapkal jsem po kamenité pěšině z prudkého kopce.

Tlapka míjela tlapku a já jsem opatrně našlapoval. Tlapky mi na pěšině pěkně klouzaly. Když jsem se snažil vyhnout kluzkému kameni, stoupnul jsem si na klouzavé listí. Ale ani to mne od toulání se neodradilo.

Pořádné dobrodrůžo nebralo konce. Tlapkal jsem po pěšině, kterou jen sotva mohu nazvat bezpečnou. Dával jsem si pořádný pozor, kam šlapu. Po době delší než dlouhé jsem se ocitl na pěšině ve srázu ve stínu vysokých jehličnanů. Odtud se mi tlapkalo, jedna radost.

Tlapka střídala tlapku a já se kochal pohádkovou přírodou. Po levé tlapce jsem měl pořádný kopec porostlý vysokými stromy. Pod vysokými stromy merčil jsem borůvčí a kameny. Po pravé tlapce merčil jsem parádní sráz, také porostlý vysokými stromy. Po pravé tlapce jsem však místo borůvčí merčil spíše balvany. Jen pár kroků pode mnou zmerčil jsem obrovský plochý balvan.

Jen co jsem zmerčil obrovský balvan, kopnul jsem do vrtule a svištěl z kopečka rychleji než rychle. Usvištěl jsem několik rychlých kroků, skočil jsem pár dlouhých skoků a doskočil jsem na balvan. V tu chvíli se hluboký les rozestoupil a já jsem měl svět jako na tlapce. Merčil jsem nedalekou Příbram i Svatou horu. Merčil jsem lesy, louky, pole i kopečky v dáli daleké.

Stál jsem na místě a valil jsem očadla, když jsem na konci skály zmerčil panel se spoustou písmenek. Nebyl to však panel samotný, který mne zaujal. Na poličce pod panel zmerčil jsem chaloupku. Byla malá a plechová, k panelu připevněná řetízkem.

To vám štěknu kamarádi, ještě jsem nezmerčil chaloupku připevněnou řetízkem. Počkal jsem na člobrdici a nechal si vše ukázat. Věřili byste tomu, že člobrdice sundala chaloupce střechu a objevila spoustu pokladů? A kdyby jenom pokladů. Objevila i sešit, do kterého napsala vzkaz a až poté střechu na chaloupku vrátila.

Když byla střecha zpátky na chaloupce, vydala se člobrdice zpátky na balvan. Pod vysokým stromem objevila lavičku, na kterou se usadila a jen tak se kochala výhledem a odpočívala.

 

Tip na ubytování

 

Až se v mých stopách kamarádi vydáte a budete hledat ubytování, vřele vám doporučím hotel Pod Kokšínem. Hotel se nachází na samotném okraji CHKO Brdy, odkud je to jen co by pro kostičku dosvištěl do pohádkové přírody.