Lovecký zámeček Vacíkov

 

Kraj: Středočeský 

 

Okres: Příbram

 

GPS souřadnice: 49.5494047N, 13.8324678E

 

Lovecký zámeček Vacíkov naleznete zde: https://mapy.cz/s/dalocapup

Dnes vás zavedu k loveckému zámečku Vacíkov, který se nachází na samém okraji hlubokých brdských lesů. Na místo mne tlapky zanesly krásného zimního dne, kdy jsem se vydal toulat ve stopách mé knihy S Tuláčky cestou necestou.

Byl krásný zimní den. Z oblohy se sypal snížek, lehce mrzlo a já jsem se toulal nádhernou brdskou přírodou. Tlapkal jsem alejí, svištěl jsem po cestě a blbnul jsem se ségruší. Byl den jako malovaný k pořádnému toulání a já jsem si ho chtěl užít se vším všudy.

Chvilku jsem blbnul na louce se ségruší, chvilku jsem tlapkal po boku člobrdice, která se kochala zasněženou alejí. Cesta mi šla krásně od tlapek a než jsem se nadál, jen pár kroků přede mnou, zmerčil jsem stavbu mne ták dobře známou.

Jen co jsem mne ták dobře známou stavbu zmerčil, kopnul jsem do vrtule. Svištěl jsem na místě, tlapky mi klouzaly a ať jsem se snažil sebevíc, nedařilo se mi hnout z místa. Snížek pod tlapkami jsem pomalu a jistě udusával, až jsem ho udusal nadobro. Když už mi zem pod nohami klouzala, zpomalil jsem své urputné tempo a v mžiku jsem pádil kupředu, jako ségruše, když nedaleko od ní střelí.

Tlapka střídala tlapku a já svištěl kupředu. Svištěl jsem po cestě schované mezi keři. Svištěl jsem kupředu a nic mne nemohlo zastavit.

Usvištěl jsem jen pár rychlých kroků, když přímo přede mnou, jen mrňousek od mne ták dobře známé stavby, vyrostl kmen. Na kmenu zmerčil jsem stříšku. V kmeni, jen mrňousek pod stříškou, zmerčil jsem svatého Františka z Assisi. To vám štěknu kamarádi, já jsem byl ták překvapen, až jsem si překvapením sednul. Vždyť ještě nedávno stál v místě vysoký strom a dnes tu stojí svatý František.

Když jsem od svatého Františka konečně odtrhl očadla, zaujala mne stavba mne ták dobře známá. Byl jsem jen pár kroků od loveckého zámečku. Byl jsem jen pár kroků od krásného zámečku ze dřeva, který má na sobě tolik zdobení, kolik se jen tak nevidí.

Když jsem měl zámeček z dálky v merku, vydal jsem se blíže. Prohlížel jsem si zámeček kousek po kousku. Prohlížel jsem si zdobení, prohlížel jsem si přírodu. Když jsem od zámečku kousek vzdálil štěklo mi, že nyní už jej nic neohrožuje. A co víc, nyní je zámeček pod dohledem svatého Františka.

Líbí se vám mé příběhy a mou knihu doma ještě nemáte? Nevadí ;) Kniha je stále v prodeji a zakoupit si jí můžete zde: https://www.bookla.cz/eshop/zbozi/10000422.

 

Tip na ubytování

 

Až se v mých stopách kamarádi vydáte a budete hledat ubytování, vřele vám doporučím hotel Pod Kokšínem. Hotel se nachází na samotném okraji CHKO Brdy, odkud je to jen co by pro kostičku dosvištěl do pohádkové přírody.