Studánka 

 

Kraj: Středočeský 

 

Okres: Příbram

 

GPS souřadnice: 49.5711200N, 13.8330800E

 

Studánku naleznete zde: https://mapy.cz/s/cehebuvova

Dnes vás zavedu ke studánce ukryté v hlubokých brdských lesích, ke které jsem se vydal, když jsem se toulal po stopách knihy S Tuláčky cestou necestou.

Byl krásný zimní den. Všude, kam očadlo dohlédlo, ležel snížek. Dokonce i z oblohy neustále padaly sněhové vločky a já jsem si pod fousky poštěkával, jak moc jsem rád, že mohu být v mých oblíbených hlubokých brdských lesích a mohu se jen tak toulat nádhernou přírodou.

Že je příroda v Brdech opravdu moc krásná, určitě moc dobře víte. Vždyť Brdy jsou hluboké lesy, koberce borůvčí a mechu a roste tu tolik kapradí, jako se vidí málokde. Pod vysokými stromy bývá pěšinka na pěšince a nikdo netuší, kam všechny pěšinky vedou. A to není všechno. Brdy jsou i vrcholy a vyhlídky, kopce a kopečky i pohádkové studánky, které se obvykle ukrývají před zraky nejednoho tuláka.

Stejně tak je tomu u studánky, kterou jsem objevil tentokrát. To jsem si jen tak svištěl hlubokým lesem po boku ségruše a člobrdice. Chvilku jsem se kochal přírodou, chvilku jsem dělal psí kusy se ségruší. Cesta mi šla krásně od tlapek a než jsem se nadál, byl jsem u kazatelny.

Dotlapkal jsem ke kazatelně mne ták dobře známé. Dotlapkal jsem ke kazatelně, která stojí hned vedle lesní cesty. Vedle kazatelny je hluboký les. Před kazatelnou je malá loučka a vedle loučky je malá lesní školka plná rozčepýřených stromků. Po kazatelnou vede měkoučká lesní cesta, po které stačí svištět jen chvilinku a jeden je skoro u cíle.

S kazatelnou za chvostem svištěl jsem lesní cestou do mírného kopečka. Svištěl jsem kupředu rychleji než rychle. Svištěl jsem kupředu ták rychle, až mi ušadla plápolala na kebuli, chvost se vrtěl radostí a od tlapek mi odlétala spousta snížku. Svištěl jsem jen chvilku, když jsem po své pravé tlapce zmerčil vysokou trávu a za vysokou trávou zmerčil jsem pěšinku. Zmerčil jsem pěšinku vedoucí napříč mechovým kobercem, který byl zlehka pocukrovaný bílým snížkem.

Nezaváhal jsem ani na okamžik. Jen co jsem pěšinku zmerčil, opustil jsem lesní cestu a už jsem svištěl po pěšince z mírného kopečka. Svištěl jsem kupředu rychleji než rychle. Svištěl jsem slalom mezi mladými stromky, když jsem jen pár kroků před sebou zmerčil červenou stříšku.

Jen co jsem stříšku zmerčil, skočil jsem pár dlouhých skoků a byl jsem u svého cíle. Byl jsem u studánky, ze které vytéká pramen chutné a osvěžující vodičky. Pramen je dokonce ták silný, že tvoří malý potůček, který odtéká lesem neznámo kam.

Líbí se vám mé příběhy a mou knihu doma ještě nemáte? Nevadí ;) Kniha je stále v prodeji a zakoupit si jí můžete zde: https://www.bookla.cz/eshop/zbozi/10000422.

 

Tip na ubytování

 

Až se v mých stopách kamarádi vydáte a budete hledat ubytování, vřele vám doporučím hotel Pod Kokšínem. Hotel se nachází na samotném okraji CHKO Brdy, odkud je to jen co by pro kostičku dosvištěl do pohádkové přírody.