Třemošná

Kraj: Středočeský 

 

Okres: Příbram

 

GPS souřadnice: 49.6918022N, 13.9399072E

 

Vrchol naleznete zde: https://mapy.cz/s/kohaleveno

Dnes vás po dlouhé době zavedu na vrchol. A nebude to ledajaký vrchol. Zavedu vás na vrchol Třemošná, který se ještě nedávno nacházel v hlubokých lesích chráněné krajinné oblasti Brdy. Z vrcholu nebýval vůbec žádný výhled. A dnes? Dnes má z Třemošné jeden Příbram jako na tlapce. Ale nebojte se kamarádi, většina vrcholu Třemošná je stále porostlá vysokými stromy.

Byl krásný podzimní den. Na obloze zářil kamarád Puňťa a svými paprsky zahříval zem. Co chvilku se kolem Puňti prohnal naducaný bílý mráček. Les, kterým jsem tlapkal, zářil všemi barvami podzimu, a jak krásně voněl. Připadal jsem si, jako bych byl v pohádce.

Tlapkal jsem v nádherný podzimní den pohádkovou přírodou. Chvilku jsem tlapkal po kamínkové cestě a kochal jsem se přírodou. Po pravé tlapce merčil jsem kopec porostlý mladými stromky. Pod mladými jehličnany merčil jsem koberce borůvčí, které jen občas narušil balvánek. Po levé tlapce merčil jsem mladé listnaté stromky hrající všemi barvami podzimu.

Tlapkalo se mi, jedna radost. Cesta mi šla krásně od tlapek a než jsem se nadál, už jsem tlapkal po pěšince slalom mezi stromy. Utlapkal jsem jen pár kroků a už jsem byl na vrcholu. Dotlapkal jsem na místo, kde jsem na kovové tyči mezi stromy zmerčil tajemnou schránku.

Jen co ke mne dorazila člobrdice, schránku otevřela, vyndala sešit, do kterého napsala vzkaz, podepsala se, a když měla hotovo, sešit opět zabalila, ukryla jej do tajemné schránky, kterou zavřela a koukla na mne s výrazem, co budeme dělat dál.

V tu chvíli mi štěklo, že stále čekám, až se něco stane. Jenže tady už se nic dít nemělo. Vydal jsem se proto po pěšince dál a než jsem se nadál, byl jsem u kamene mezi kameny. Dotlapkal jsem na místo mne ták moc povědomé. Dotlapkal jsem na vrchol Třemošná.

Tehdy mi to štěklo. O vrcholu Třemošná jsem vám už jednou štěknul. Tehdy byla mlha, že by se dala krájet. Vrchol Třemošná byl zahalen ve smetaně a byl ták tajemný. Ale nyní se mi ukázal v celé své kráse. A ukázal mi místo, odkud zmizely stromy.

Když jsem měl samotný vrchol v merku, vydal jsem se juknout do míst, kde ještě nedávno byl hluboký les. Přes paseku plnou kořenů měl jsem Příbram jako na tlapce. A nebyla to jen Příbram, co jsem merčil. Merčil jsem lesy i pole, merčil jsem kopce i rovinky.

Byl jsem na Třemošné, kochal jsem se výhledem a pod fousky jsem si poštěkával, že jsem na místě, odkud dnes má svět jako na tlapce, ale za pár dní může být vše jinak. Místo je už uklizené a jen čeká a nové stromky, které tu co nevidět člobrdové určitě vysadí. Nebude dlouho trvat a bude tu mladý hustý les, ve kterém najdou domov mí lesní kámoši. A o pár let později budou všude vysoké stromy a opět hustý les. Takový les, který pamatuji z doby nedávné.

 

Tip na ubytování

 

Až se v mých stopách kamarádi vydáte a budete hledat ubytování, vřele vám doporučím hotel Pod Kokšínem. Hotel se nachází na samotném okraji CHKO Brdy, odkud je to jen co by pro kostičku dosvištěl do pohádkové přírody.